El Superclásico: burenruzie in Buenos Aires

El Superclásico tussen Boca Junios en River Plate is een van de beruchtste derby’s ter wereld. Eind 2018 stonden beide clubs in de finale van de Copa Libertadores tegenover elkaar. Voor Staantribune #23 dook redacteur Remi Lehmann in de historie van deze stadsderby. Een voorproefje!

Bol.com

Wat de Superclásico zo mooi maakt, is dat beide teams altijd aan elkaar gewaagd zijn. Het klinkt als een cliché, maar de cijfers liegen er niet om: van de 249 onderlinge partijen won Boca maar zes wedstrijden meer dan River. Maar de allergrootste vernedering die de rivalen elkaar kunnen toebrengen, is het winnen van de Copa Libertadores, de Zuid-Amerikaanse Champions League. Boca heeft de beker zes keer gewonnen, terwijl die eer River slechts drie keer ten deel viel… tot vorig jaar. Toen eind 2018 voor de eerste keer beide teams de finale bereikten, sloegen in Buenos Aires de stoppen door.

Hartinfarct

Zelfs de president van Argentinië, Mauricio Macri, kreeg er slapeloze nachten van: “Er ligt zoveel druk op die wedstrijd. Wie die finale verliest, heeft twintig jaar nodig om daaroverheen te komen.” Macri weet waarover hij praat, want hij was voorzitter van Boca toen de club voor het laatst de beker won, in 2007. Wekenlang werd de druk opgevoerd: tv- kanalen plaatsten een countdown-klok. In de bus, op het werk en thuis ging het maar over één ding: de finale. Zou Boca definitief zich tot allergrootste kronen, of zou het River lukken om de schandvlek van de degradatie weg te poetsen? De voorzitter van de Argentijnse Hartstichting waarschuwde:

Tijdens de Superclásico verdrievoudigt de kans op een hartinfarct. Als je een hartpatiënt bent, neem dan je medicijnen en raadpleeg je dokter

Motivatie

Op de zwarte markt gingen de kaartjes voor meer dan duizend euro over de toonbank, ruim vier keer een lokaal minimumloon. En alsof de spanning nog niet groot genoeg was, zorgde een urenlange stortregen voor het onderlopen van La Bombonera en heel Boca. Het zorgde voor klein leed onder hardcore fans van de Xeneizes, zoals de Japanner die speciaal voor de wedstrijd naar Buenos Aires was gekomen, maar bij aankomst hoorde dat de match was afgelast. Hij vloog terug naar Tokio zonder ooit de wedstrijd te hebben gezien. En die hartpatiënten? Die hadden het zwaar. In een bloedstollende eerste finale werd het 2-2. De ambulances in Buenos Aires rukten honderd keer uit tijdens de wedstrijd.

Om de spelers extra te motiveren voor de return, beloofde de club een openbare training voor de fans. En zo gebeurde het dat Boca op een donderdagmiddag 45.000 mensen naar het stadion kreeg voor een training. Moeders met baby’s, bejaarden, jongeren: iedereen probeerde binnen te komen. Zij deelden allemaal één droom: de Libertadores winnen bij River, in het hol van de leeuw.

Bol.com

Lees de hele reportage in Staantribune #23. Je kunt het magazine bestellen in onze webshop.

terug naar overzicht

Lees verder...